Wat is xanthelasma?

Xanthelasma zijn goedaardige, licht verheven, plaatselijke vetophopingen op en rondom het ooglid. Door een opvallende gele kleur wordt deze huidaandoening als storend ervaren.

* Klik hier voor de behandeling van xanthelasma


Hoe ontstaat xanthelasma?
Het ontstaan van de huidaandoening xanthelasma is meestal niet eenduidig aan te wijzen. Soms is er een erfelijke component aanwezig door onderlinge vetstofwisselingen. Diabetes of een te hoog cholesterol gehalte in het bloed kan ook een aanleiding zijn om de huidaandoening Xanthelasma te doen ontwikkelen.

Door een (plaatselijke) vetstofwisselingstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen. Hierbij ontstaat er een xanthelasma.   

 

Kenmerken
De huidaandoening xanthelasma kenmerkt zich als een geelwitte, lichte verdikking die zich op en rondom de oogleden bevindt. Karakteristiek begint de aandoening als een klein individueel plekje en kan op den duur samensmelten tot een plek van enkele centimeters. De plekjes kunnen hierbij zacht, vast of kalkachtig aanvoelen. In de meeste gevallen komt de huidaandoening xanthelasma symmetrisch op beiden ogen voor, gelokaliseerd in de neushoek.

 

Wilt u af van Xanthelasma?

Bekijk hier de behandeling voor Xanthelasma.

Bekijk de behandeling