Wat is xanthelasma?

Xanthelasma zijn goedaardige, licht verheven, plaatselijke vetophopingen op en rondom het ooglid. Door een opvallende gele kleur wordt deze huidaandoening als cosmetisch onwenselijk ervaren.  Naast xanthelasma rondom de oogleden bestaan er ook varianten van deze huidaandoening die op de andere delen van het lichaam voorkomen. Xanthelasma komt vaak voor bij oudere mensen of bij mensen van middelbare leeftijd.

Symptomen van xanthelasma

De huidaandoening xanthelasma kenmerkt zich als een geelwitte, lichte verdikking die zich op en rondom de oogleden bevindt. In het eerste stadium begint de huidaandoening als een klein individueel plekje, welke  op den duur kan samensmelten tot een plek van enkele centimeters. De plekjes kunnen hierbij zacht, vast of kalkachtig aanvoelen. In de meeste gevallen komt  xanthelasma symmetrisch op beiden ogen voor, gelokaliseerd in de neushoek. Bij mensen die een bril dragen breidt xanthelasma zich soms uit tot de plaatsen waar druk op de neus wordt uitgeoefend.


Oorzaken van
xanthelasma?

Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de plaatselijke vetophoping. Door een (plaatselijke) vetstofwisselingstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen. Soms is er bij xanthelasma een erfelijke component aanwezig door onderlinge vetstofwisselingen. Diabetes of een te hoog cholesterol gehalte in het bloed kan ook een aanleiding zijn om de huidaandoening te doen ontwikkelen. Xanthelasma wordt ook gezien als een vorm van huidveroudering.    


Behandeling van xanthelasma

Wilt u xanthelasma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze xanthelasma laserbehandeling.


 

Wilt u af van Xanthelasma?

Bekijk hier de behandeling voor Xanthelasma.

Bekijk de behandeling