Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige kleine, harde, droge bultjes op de huid die veroorzaakt worden door een virus. Wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar bevinden zich vooral op handen en voeten. Vooral kinderen hebben vaak last van wratten, evenals mensen met een verzwakte weerstand.

Symptomen van wratten

Wratten zijn heel onschuldig en geven weinig klachten. Ze veroorzaken geen jeuk en doen ook geen pijn. Het grootste nadeel is dat wratten er cosmetisch niet prettig uit zien.

Er kunnen verschillende type wratten worden onderscheiden:

  • Gewone wratten: kleine, ronde gezwelletjes die ruw en hard aanvoelen. Deze wratten komen voornamelijk voor op handen, vingers, tenen en knieën,
  • Voetwratten: een plattere variant van de gewone wrat, welke op de onderkant van de voeten groeien.
  • Genitale wratten: wratten die qua uiterlijk lijken op gewone wratten en alleen in de schaamstreek of rond de anus groeien. De verspreiding ervan vindt plaats via seksueel contact.
  • Platte wratten: een gladdere, vlakkere en kleinere variant, welke vaak voorkomt op het gezicht, de onderarmen, de rug van de handen en de benen.
  • Draadvormige wratten: een gesteelde variant van de gewone wrat, welke voorkomt op de lippen, oogleden of neus.
  • Ouderdomswratten: ruwere variant van de gewone wrat, welke voornamelijk op de rug, borst of in het gezicht ontstaan. In tegenstelling tot andere wratten worden deze niet door een virus veroorzaakt.

Oorzaken van wratten

Wratten ontstaan door een infectie van de huid met een virus dat  het Humaan Papilloma Virus (HPV) heet. Dit virus zorgt ervoor dat cellen van de huid ongewoon snel gaan groeien.

Het Humaan Papilloma Virus is erg besmettelijk en kan zich verspreiden van mens op mens. Dat kan door direct huidcontact maar ook door in contact te komen met besmette oppervlakken, bijvoorbeeld via een kleedkamer vloer. Als je met het virus in contact ben gekomen duurt het drie tot zes maanden en soms zelfs langer totdat dit is omgezet naar wratten. Nadat het lichaam één keer wratten heeft gehad wordt het lichaam immuun voor het virus.


Behandeling van wratten

Wilt u uw wratten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze wratten laserbehandeling.


 

Wilt u af van Wratten?

Bekijk hier de behandeling voor Wratten.

Bekijk de behandeling