Wat zijn wijnvlekken?

Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3 tot 0,5 % van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Er zit geen verschil in de mate waarin wijnvlekken voorkomen bij jongens of meisjes. Wijnvlekken worden vaak als erg storend gezien door patiënten.

Symptomen van wijnvlekken

Bij de geboorte van een kindje met een wijnvlek ziet men vaak een vlakke roze verkleuring van de huid. Naarmate het kind volwassen wordt, kunnen de bloedvaatjes verder uitzetten waardoor de wijnvlek groter, donkerder en dikker wordt. Het wordt dan een grote verdikte paarsachtige vlek. Wijnvlekken komen vooral in de hals en het gezicht voor. Bij een klein aantal van de gevallen kan deze huidaandoening gepaard gaan met een neurologische afwijking. Wijnvlekken moeten worden onderscheiden van een hemangioom, wat een plaatselijke toename van bloedvaatjes betreft.


Oorzaken van wijnvlekken

De precieze oorzaak van wijnvlekken is niet bekend. Wel is duidelijk dat het ontstaan van deze huidaandoening begint in de embryonale fase door een verandering van structuur in het DNA. Ook is onderzocht dat roken, alcoholgebruik of gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap geen invloed heeft op deze aangeboren afwijking. Wel is het vermoeden dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van wijnvlekken.

 

Behandeling van wijnvlekken

Wilt u wijnvlekken laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze wijnvlekken laserbehandeling.


 

 

Wilt u af van Wijnvlekken?

Bekijk hier de behandeling voor Wijnvlekken.

Bekijk de behandeling