Wat is verruca seborrhoica?

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten genoemd, is een volkomen goedaardige aangroeisel van de huid. Deze huidaandoening is het gevolg van de ouder wordende huid en komt vooral voor bij oudere mensen van boven 50 jaar. Verruca seborrhoica komt echter ook af en toe voor bij mensen tussen 30 en 50 jaar. Bij zowel mannen als vrouwen komen ouderdomswratten even vaak voor, maar bij gekleurde rassen veel minder.

Symptomen van verruca seborrhoica

Ouderdomswratten liggen vaak op de huid en voelen daarbij ruw aan, waarbij de kleur in het begin wat geelachtig is. Geleidelijk aan worden de vlekjes steeds donkerder tot zelfs zwarte plekjes. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Verruca seborrhoica is vaak meervoudig en soms zelfs in zeer grote aantallen aanwezig. De voorkeurslocaties van deze ouderdomswratten zijn de romp en slapen van het lichaam.

Soms komen ouderdomswratten ook voor op de handruggen, onderarmen, onderbenen of op de voeten. Deze huidaandoening wordt dan stuccokeratosen genoemd.

Bij mensen met een donker huidtype kunnen ouderdomswratten ook voorkomen. We noemen dit dermatosis paulosa nigra. Deze huidaandoening kenmerkt zich door meerdere zwart/bruine plekjes op het gezicht.

Oorzaken van verruca seborrhoica

In tegenstelling tot gewone wratten wordt verruca seborrhoica niet door een virus veroorzaakt. Verruca Seborrhoica ontstaat in de opperhuid en is over het algemeen een gevolg van de ouder wordende huid.  Ook kan erfelijkheid een rol spelen bij deze ouderdomswratten. Verruca seborrhoica worden wel vaker gezien bij mensen die veel blootstelling aan de zon hebben.

Behandeling van verruca seborrhoica

Wilt u verruca seborrhoica (ouderdomswratten) verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze verruca seborrhoica laserbehandeling.


 

Wilt u af van Verruca seborrhoica?

Bekijk hier de behandeling voor Verruca seborrhoica.

Bekijk de behandeling