Wat is verruca seborrhoica?

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten genoemd, zijn een verschijnsel van de ouder wordende huid. Bij wratten denkt men vaak aan een virus maar dat is bij verruca seborrhoica niet het geval.

Hoe ontstaat verruca seborrhoica?
Verruca Seborrhoica ontstaat doordat de celdeling van oppervlakkige huidcellen te hoog aanwezig is. Ouderdomswratten worden wel vaker gezien bij mensen die veel blootstelling aan de zon hebben. Ook kan erfelijkheid een rol spelen bij deze huidaandoening. 


Kenmerken  
Ouderdomswratjes liggen vaak op de huid en voelen daarbij ruw aan, waarbij de kleur in het begin wat lichter is en geleidelijk aan donkerder word, tot zelfs een zwart plekje. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.  Deze huidaandoening kan zich uiten in een enkel wratje, maar kan veelvuldig. De voorkeurslocaties van deze huidaandoening ouderdomswratten zijn op de romp en slapen van het lichaam. Soms komen de wratjes voor op de handruggen, onderarmen, onderbenen of op de voet en zijn vaak wat vlakkere bultjes met een witte tot lichtbruine kleur. Deze huidaandoening wordt dan stuccokeratosen genoemd.

Bij mensen met een donker huidtype kunnen ouderdomswratjes ook voorkomen, we noemen dit dermatosis paulosa nigra. Deze huidaandoening kenmerkt zich door meerdere zwart/bruine plekjes op het gelaat.

 

Wilt u af van Verruca seborrhoica?

Bekijk hier de behandeling voor Verruca seborrhoica.

Bekijk de behandeling