Wat zijn teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën zijn kleine bloedvaatjes die net onder de huid zitten en blijvend verwijd zijn. 

* Klik hier voor de behandeling van teleangiëctasieën


Hoe onstaan teleangiëctasieën?
Teleangiëctasieën ontstaan wanneer de fijne weefselbloedvaatjes in de huid hun elasticiteit verliezen. De vaatjes verwijden waardoor deze overvol raken met bloed en zichtbaar worden op de huid. Vaak is het slapper worden van het bindweefsel van het bloedvat de oorzaak.

Deze huidaandoening kan erfelijk zijn, Maar ook leeftijd, langdurige blootstelling aan ongunstige weersomstandigheden en wisselende temperaturen kunnen een rol spelen. In sommige gevallen geeft het chronisch gebruik van corticosteroïdhoudende (hormooncrème) crèmes ook meer risico op het ontwikkelen van teleangiëctastieën.

Kenmerken
Teleangiëctastieën bevinden zich vlak onder het huidoppervlak en zien eruit als rode vaatjes met een grootte van maximaal 1 millimeter doorsnede. De vaatjes kunnen los voorkomen en worden dan vaak gezien in de neusplooi of op de neusvleugel. Ook kunnen de vaatjes bundelen tot een groter oppervlak en op de wangen neus en kin ontstaan. De kleur van teleangiëctastieën kunnen variëren van helderrood (slagadertje) tot donkerrood. Sommige zijn paarsblauw, dat betekent dat er een adertje verslapt is. Helaas verdwijnen de adertjes nooit vanzelf.