Wat zijn syringomen?

Syringomen zijn goedaardige tumoren die ontstaan vanuit de afvoergangetjes van zweetkliertjes in de huid. Syringomen zitten meestal in het gezicht, vooral onder de ogen, het bovenste deel van de wangen, of op het onderooglid. Deze huidaandoening komt ook voor in de oksels, op de hals en de borst en het genitaal gebied. Syringomen ontstaan meestal rond de pubertijd en komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Symptomen van syringomen

De huidaandoening syringomen kenmerken zich door ronde of ovale, licht verheven bultjes. Ze kleuren vaak in huidkleur of doorzichtig. Deze huidaandoening komt vaak voor in groepjes voor en zijn daarbij doorgaans gelokaliseerd op en rondom de oogleden met een grootte van enkele millimeters. Incidenteel komen syringomen ook wel eens voor in de oksels, hals, borst of schaamstreek.  De goedaardige bultjes geven doorgaans geen klachten, zoals jeuk en pijn, maar worden door sommigen wel als cosmetisch storend ervaren.

Er bestaat een variant waarbij in korte tijd heel veel bultjes ontstaan. Dit wordt eruptieve syringomen genoemd. Deze ontstaan meestal in de pubertijd en zitten vooral op de buik.

Oorzaken van syringomen

Het is niet bekend waardoor syringomen ontstaan. In de meeste gevallen ontwikkelen syringomen zich vaak in de puberteit, en wat vaker bij vrouwen, waardoor er vaak gedacht wordt aan een hormonale oorzaak. Syringomen kunnen ook in families voorkomen, dus er bestaat een  erfelijke factor.

Behandeling van syringomen

Wilt u syringomen verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze syringomen laserbehandeling .


 

Wilt u af van Syringomen?

Bekijk hier de behandeling voor Syringomen.

Bekijk de behandeling