Wat zijn striae?

Striae zijn striemen in de huid die ontstaan wanneer iemand snel groeit of dikker wordt. Striae is een onschuldige aandoening die regelmatig voor komt. Striae ontstaan vaak bij zwangere vrouwen en worden daarom ook wel zwangerschapsstrepen of zwangerschapsstriemen genoemd. Ook kunnen striae ontstaan tijdens de groeispurt bij pubers, bij mensen met overgewicht en bodybuilders.

Symptomen van striae

Vaak beginnen striae met jeuk. Dit is een teken dat de huid de snelle groei niet meer aankan.  In het vervolgstadium kan striae herkend worden aan de rode lijnen die vaak parallel in de huid lopen. Deze lijnen zien eruit als verzonken littekens. Verder voelt de huid gladder, dunner en uitgerekter aan. In de loop van de tijd worden de lijnen minder rood en zullen langzaam verkleuren via beigekleurig naar huid- of ivoorkleurig. De huidaandoening striae wordt door veel vrouwen als cosmetisch storend ervaren.  

 

Oorzaken van striae

Striae ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel de snelle groei en uitrekking van de huid niet bij kan houden en scheurt. Striae kunnen ontstaan in elke situatie waarin de huid korte tijd wordt opgerekt. Ook kunnen striae ontstaan door gebruik van lokale corticosteroïd crèmes of zalven, door het slikken corticosteroïden of andere hormonen en bij ziekten waar de hormoonhuishouding verstoord is. (bijvoorbeeld het syndroom van cushing)

De huidaandoening striae kan daarnaast ontstaan door verschillende oorzaken:

  • Zwangerschap
  • Borstvoeding en borstvergroting
  • Groeispurt tijdens de puberteit
  • Overgewicht
  • Bodybuilding

In alle gevallen ontstaan er scheurtjes in de huid, doordat de huid onevenredig snel moet meegroeien.

Behandeling van striae

Wilt u striae verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze striae laserbehandeling.


 

Wilt u af van Striae?

Bekijk hier de behandeling voor Striae.

Bekijk de behandeling