Wat zijn sproeten / epheliden?

Sproeten zijn goedaardige pigmentophopingen in de huid. Deze huidaandoening ontstaat vaak op plekken die aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de armen, de benen en schouders. Sproeten komen vaker voor bij kinderen en voornamelijk bij blond- en roodharige mensen. Sproeten verdwijnen op den duur vanzelf bij het ouder worden óf bij verminderde blootstelling aan de zon.


Symptomen van sproeten / epheliden

Sproeten komen vooral voor op de huid die het meest aan zonlicht wordt blootgesteld, zoals het gezicht, de armen, de benen en de schouders. Sproeten zien eruit als ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekjes. Sproeten zijn meestal 2 tot 4 millimeter tot maximaal 1 centimeter in doorsnede. Ze komen vaak in grote aantallen voor en vaak symmetrisch op het lichaam.

Sproeten / epheliden worden vaak verward met lentigo solaris (levervlekken, ouderdomsplekken). Het grootste verschil tussen deze beide gepigmenteerde huidvlekken, is het feit dat de sproeten vaak al op jonge leeftijd aanwezig zijn. Een lentigo ontstaat pas op latere leeftijd en is vaak groter van omvang.


Oorzaken van sproeten / epheliden

Het ontstaan van sproeten is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Mate van blootstelling aan de zon: Bij weinig tot geen zonlicht op de huid, verbleken de sproeten weer.
  • Erfelijkheid: Vaak zijn sproeten familiair gebonden en binnen families vaker voorkomend
  • Huidtype: Lichtere huidtypes hebben meer kans op het ontstaan van sproeten


Behandeling van sproeten / epheliden

Wilt u sproeten / epheliden laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze epheliden laserbehandeling.

 

 

Wilt u af van Sproeten / Epheliden?

Bekijk hier de behandeling voor Sproeten / Epheliden.

Bekijk de behandeling