Wat is een spider naevus?

Spider naevus is een onschudlig bloedvaatje in de huid.

* Klik hier voor de behandeling van spider naevus


Hoe ontstaat een spider naevus? 
Een spider naevus ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt, is vaak onduidelijk. Hormonale factoren zouden een rol kunnen spelen in het ontstaan. In sommige gevallen kunnen spider naevi ontstaan door chronische leverziekten of bij auto-immuunziekten.

 

Spider naevi kunnen bij iedereen voorkomen, maar worden vooral gezien bij kinderen op de wangen. Deze verdwijnen meestal spontaan in de pubertijd. De huidaandoening spider naevus komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook deze kunnen weer spontaan verdwijnen. Bij ouderen zien we vaak spiders op de neus en/of neusvleugels.

Kenmerken 
Een spider naevus kenmerkt zich door een centraal rood vaatbultje zo groot als een speldenknopje, die uitwaaiert in kleine bloedvaatjes zoals de pootjes van een spin.

Verschillende soorten spider naevi 
Er wordt van een spider naevus gesproken wanneer er zich slechts enkele laesies op de huid bevinden. Bij meerdere spiders spreekt men van teleangiëctastieën.