Wat is een spider naevus?

Een spider naevus (ook wel 'spinnenkop' genoemd) is een vaak voorkomende, goedaardige aandoening van bloedvaatjes in de huid. Spider naevus kan bij iedereen voorkomen. Ze worden echter vooral gezien bij kinderen en jong-volwassenen, met name op de wangen. Vrouwen hebben er sowieso vaker last van dan mannen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap.


Symptomen van spider naevus

Spider naevus kenmerkt zich door een centraal rood vaatbultje zo groot als een speldenknopje, die uitwaaiert in kleine bloedvaatjes welke lijken op de pootjes van een spin. Plaatsen waar deze huidaandoening voorkomt zijn het gezicht, de nek, de handruggen en onderarmen. Bij kinderen en jong-volwassenen komt spider naevus het meest voor op de wangen en bij  ouderen ontstaan vaak spiders op de neus en/of neusvleugels.

Oorzaken van spider naevus

Een spider naevus ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt, is vaak onduidelijk. Hormonale factoren zouden een rol kunnen spelen in het ontstaan van deze huidaandoening. In sommige gevallen kan spider naevus ontstaan door chronische leverziekten of bij auto-immuunziekten.

Er wordt van een spider naevus gesproken wanneer er zich slechts enkele laesies op de huid bevinden. Bij meerdere spiders spreekt men van de huidaandoening teleangiëctastieën.

Behandeling van spider naevus

Wilt u spider naevus laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze spider naevus laserbehandeling.

 

Wilt u af van Spider naevus?

Bekijk hier de behandeling voor Spider naevus.

Bekijk de behandeling