Wat zijn schimmelnagels?

Een schimmelnagel, ook wel kalknagel of mycosenagel genoemd is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten of handen. Deze aandoening kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Bij kinderen komt het nog zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt circa 15 tot 20 procent aan schimmelnagels.

Symptomen van schimmelnagels

Een schimmelnagel kan zowel op de handen als voeten voorkomen. Een schimmelnagel is vaak gedeeltelijk wit, geel of bruinig van kleur. Daarnaast kan de nagel verdikken, hobbelig aanvoelen en soms afbrokkelen. Tevens kan de nagel gedeeltelijk of geheel loskomen van de huid. Een schimmelnagel is besmettelijk, met als gevolg dat nieuwe infecties kunnen worden overgedragen aan andere personen in de omgeving (bijvoorbeeld kleedkamers, sauna's etc.) maar ook bij zichzelf (besmetting van één schimmelnagel naar andere teennagels).


Oorzaken van
schimmelnagels

Schimmelnagels komen vaak voor op warme en vochtige plaatsen, denk bijvoorbeeld aan gemeenschappelijke douches, kleedkamers, zwembaden, sauna’s en sporthallen. Door op blote voeten te lopen, is er direct contact met deze schimmelsporen. Bij het onvoldoende afdrogen van de voeten, het gebruiken van kunststof sokken en knellende schoenen, wordt de kans groter dat de schimmel zich innestelt. Schimmels nestelen zich het snelst in bij mensen waarbij de nagels langzaam groeien.

Behandeling van schimmelnagels

Wat helpt tegen schimmelnagels? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze schimmelnagels laserbehandeling.

 

Wilt u af van Schimmelnagels?

Bekijk hier de behandeling voor Schimmelnagels.

Bekijk de behandeling