Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht, welke gekenmerkt wordt door felrode verkleuringen van met name de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. Rosacea betekent dan ook letterlijk 'rood als een roos'. Deze huidaandoening komt vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.  Bij mannen komt rosacea minder vaak voor. Mensen met een licht huidtype hebben vaker rosacea dan mensen met een donkere huid. Deze huidaandoening komt bij circa 10% van de bevolking voor.

Symptomen  van rosacea

Rosacea wordt vaak verward met acne of couperose. Acne heeft een andere oorzaak en betreft een ontsteking van de talgklieren. Bij couperose zijn er alleen vaatjes aanwezig en komen er geen ontstekingen voor. Bij rosacea zijn het de vaatjes die ontstoken zijn. Deze huidaandoening uit zich in extreme roodheid op de neus, wangen, kin en het voorhoofd. Belangrijkste kenmerken zijn verder blozen, blijvende roodheid, bultjes en puistjes en uitgezette bloedvaatjes. Meestal is de kleur rozerood en soms wat paarsrood.

Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Het bekendste voorbeeld daarvan is rhinophyma, waarbij er sprake is van een verdikte en knobbelige neus. 

Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. Dit zijn vooral ontstekingen van de oogleden en van het hoornvlies. De meest voorkomende klachten zijn dan droge ogen, een branderig en stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit.

Ook komt migraine bij relatief veel rosacea patiënten voor, vooral bij hen die last hebben van blozen.

Oorzaken van rosacea

De oorzaak van de huidaandoening rosacea is onbekend. Deze huidaandoening kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Warmte, zonlicht
  • Cosmetica
  • Alcohol
  • Sterk gekruid voedsel
  • Stress
  • Hormonen
  • Huidverzorgingsproducten
  • Sommige geneesmiddelen

Behandeling van rosacea

Hoewel rosacea geen ernstige ziekte is, worden de verschijnselen van rosacea vaak als zeer vervelend en cosmetisch erg storend ervaren. Wilt u rosacea verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze rosacea laserbehandeling.

 

 

 

Wilt u af van Rosacea?

Bekijk hier de behandeling voor Rosacea.

Bekijk de behandeling