Wat is rhinophyma?

Rhinophyma is een huidaandoening waarbij er sprake is van ernstige verdikking en bobbels op de neusvleugels en het puntje van de neus. Er is bij deze huidaandoening sprake van sterk vergrote poriën en verwijde bloedvaatjes, waardoor de neus een dooraderd uiterlijk krijgt. Het is een variant of eindstadium van de huidaandoening rosacea. Rhinophyma komt voornamelijk voor bij blanke mannen tussen de 40 en 60 jaar met verwijde bloedvaten en poriën. Het is een relatief zeldzame huidaandoening.


Symptomen van
rhinophyma

Voordat rhinophyma ontstaat is er vaak sprake van de huidaandoening rosacea of couperose. Rhinophyma kenmerkt zich door de roodheid en verandering van de huidstructuur van de neus. Daarnaast kan er sprake zijn van een extreme talgproductie. De poriën van de neus zwellen op, de huid glanst en is vettig,  de neus kleurt rood-paars en er ontstaat een knobbelige neus.

 
Oorzaken van rhinophyma

De oorzaak van rhinophyma is niet geheel duidelijk. Wel is gebleken dat er een nauw verband staat met de  huidaandoeningen rosacea en couperose. Vaak is de knobbelneus namelijk het eindstadium van deze twee huidaandoeningen. Verder wordt vermoed dat ook de aanwezigheid van mijt van invloed is op het ontstaan van rhinophyma. Hoewel lange tijd verondersteld werd dat alcohol een belangrijke rol zou spelen bij deze huidaandoening, is deze veronderstelling onjuist gebleken.


Behandeling van 
rhinophyma

Wilt u rhinophyma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze rhinophyma laserbehandeling.


 

Wilt u af van Rhinophyma?

Bekijk hier de behandeling voor Rhinophyma.

Bekijk de behandeling