Wat is poikiloderma?

Poikiloderma is een beschadiging van de huid dat vaak bestaat uit pigment en bloedvaatjes. In de meeste gevallen komt deze goedaardige huidaandoening voor op de hals, wangen en decolleté. Poikiloderma komt voornamelijk voor bij blanke vrouwen van boven de veertig jaar. Ook mannen kunnen deze huidaandoening krijgen.

Symptomen van poikiloderma

Poikiloderma wordt gekenmerkt door roodbruine, grillige vlekken met daarin verwijde vaatjes en gebiedjes waarbij de huid dunner is. De roodheid uit zich precies tussen de haarzakjesopeningen, die soms wat verdikt kunnen zijn. In een verder stadium kunnen ook kleine witte vlekjes in het aangedane gebied ontstaan. Daarnaast is er bij polikiloderma ook altijd sprake van hyperpigmentatie. Deze komt vaak aan beide kanten van de hals voor, waarna het door kan lopen naar de wangen en het decolleté. Het gedeelte onder de kin, waar de huid niet is blootgesteld aan de zon, is altijd vrij van hyperpigmentatie. 

Oorzaken van poikiloderma

Poilikoderma ontstaat door een combinatie van verschillende factoren. (Langdurige) blootstelling aan de zon is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Hormonale veranderingen en ouderdom kan ook vaak een rol spelen bij het ontstaan van deze huidaandoening. Poikiloderma komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Bovendien voornamelijk bij mensen met een licht huidtype.

Behandeling van poikiloderma

Wilt u poikiloderma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze poikiloderma laserbehandeling.

 

Wilt u af van Poilikoderma?

Bekijk hier de behandeling voor Poilikoderma.

Bekijk de behandeling