Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en zijn - afhankelijk van het huidtype - donker of licht van kleur. In de meeste gevallen komen pigmentvlekken voor op lichaamsdelen die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de armen, de benen, de hals, de handen, de buik en de rug. Pigmentvlekken komen het meest voor bij vrouwen die anticonceptie gebruiken of in zwangerschap zijn.

Symptomen van pigmentvlekken

Pigmentvlekken zien er afhankelijk van het huidtype te donker (bruin) of juist te licht (wit) uit ten opzichte van de huid. Hoe lichter de huidskleur, hoe donkerder de pigmentvlekken zijn. Andersom geldt ook dat hoe donkerder de huidskleur, hoe meer witte pigmentvlekken in het gezicht zullen opvallen. Daardoor geeft het een opvallend, cosmetisch onwenselijk uiterlijk, zeker op plaatsen als het gezicht.  In principe kunnen pigmentvlekken overal op het lichaam voorkomen. Ze kunnen echter wel afwijken qua grootte en dikte.

Er worden veel verschillende soorten pigmentvlekken onderscheiden:

  • Zwangerschapsmasker (melasma): Lichte tot donkere  pigmentvlekken in het gezicht, welke vaak voorkomen voor, tijdens of na de zwangerschap. Echter kan melasma ook ontstaan bij het gebruik van de anticonceptie 
  • Ouderdomsvlekken: Lichte (witte) tot donkere (bruine) pigmentvlekken die vaak voorkomen op de aan de zon blootgestelde huid, zoals het gezicht, onbehaarde hoofdhuid, hals, decolleté en handruggen. Daarnaast komt het vaak voor door veroudering van de huid.
  • Moedervlekken: Lichte of donkere pigmentvlekken, die overal op het lichaam voor kunnen komen. Moedervlekken bestaan vaak al vanaf de geboorte.

 
Oorzaken van pigmentvlekken 

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door drie verschillende oorzaken:

  • Overmatige blootstelling, waardoor een ophoging van pigment ontstaat
  • Een verstoorde hormoonbalans bij een zwangerschap, gebruik van anticonceptiepil en de menopauze
  • Een ontsteking van de huid, waardoor de huid tijdens het helingsproces teveel pigment produceert.

 
Behandeling van pigmentvlekken

Wilt u pigmentvlekken laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze pigmentvlekken laserbehandeling.


 

Wilt u af van Pigmentvlekken?

Bekijk hier de behandeling voor Pigmentvlekken.

Bekijk de behandeling