Wat is een pigmentvlek?

Een pigmentvlek bestaat uit pigmentophopingen in de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. In de meeste gevallen komen pigmentvlekken het meeste voor op lichaamsdelen die veel worden blootgesteld aan de zon.

* Klik hier voor de behandeling van pigmentvlekken


Hoe ontstaat een pigmentvlek? 
Een pigmentvlek beschermt de huid tegen UV-stralen. De productie van pigment wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige blootstelling aan het zonlicht en huidveroudering. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een verstoord hormoonbalans bij een zwangerschap, gebruik van anticonceptiepil en de menopauze.

Kenmerken 
Een pigmentvlek ziet eruit als bruine vlek. Deze kan overal op het lichaam voorkomen en verschillen in grootte. In sommige gevallen kan een pigmentvlek dikker zijn.


Verschillende soorten pigmentvlekken

  • Melasma/zwangerschapsmasker: licht tot donker gepigmenteerde vlekken in het gelaat. Komt vaak voor tijdens de zwangerschap. 

*Klik hier voor melasma

  • Lentigo/levervlekken/ouderdomsvlek/epheliden: lichte tot donkere gepigmenteerde vlekken die vaak voorkomen op de aan de zon blootgestelde huid, zoals het gelaat, onbehaarde hoofdhuid, hals, decolleté en handruggen. Daarnaast komt het het vaak voor door huidveroudering.

*Klik hier voor epheliden

  • Moedervlekken: licht of donker gepigmenteerde verhevenheden van de huid, die overal op het lichaam voor kunnen komen.
* Klik hier voor moedervlekken/dermale naevi 
 

Wilt u af van Pigmentvlekken?

Bekijk hier de behandeling voor Pigmentvlekken.

Bekijk de behandeling