Wat is overbeharing?

Bij overbeharing groeien er in de meeste gevallen teveel en te dikke haren op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren groeien, zoals in het gezicht, in de hals, op de borst, rond de tepels, op de onderbuik en op de benen. Van overbeharing kan ook sprake zijn op plaatsen waar normaal al wel haartjes groeien. Overbeharing komt het meest voor bij vrouwen.

 

Symptomen van overbeharing

Voor overbeharing zijn geen vaststaande normen. De definitie van overbeharing verschilt bovendien per ras en cultuur.
Hierbij worden twee verschillende soorten onderscheiden:

  • Hypertrichose: Overbeharing op plaatsen waar nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes ontstaan in het gezicht, rond de slapen en bij de wenkbrauwen. Ook haren op de armen, onderbenen en romp kunnen langer worden en in aantal toenemen.  Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.
  • Hirsutisme: Overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar ontstaat er veel en donker haar op plaatsen als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en de liesstreek. Ook op armen en benen is er dan vaak sprake van overbeharing.

Hypertrichose en hirsutisme komen meestal afzonderlijk van elkaar voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

 

Oorzaken van overbeharing

Haargroei is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt alsof de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht behaard zijn of overbeharing ervaren. Meestal is er bij hypertrichose sprake van een te hoog gehalte testosteron (mannelijk hormoon) in het bloed.

 

Behandeling van overbeharing

Wilt u overbeharing verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze overbeharing laserbehandeling.


 

Wilt u af van Overbeharing?

Bekijk hier de behandeling voor Overbeharing.

Bekijk de behandeling