Wat is een overbeharing?

Bij overbeharing groeien er teveel en te dikke haren op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien.

* Klik hier voor de behandeling van overbeharing

Hoe ontstaat overbeharing? 
Haargroei is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn. 


Verschillende soorten overbeharing

  • Hypertrichose: overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei is. Deze aandoening komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Hierbij speelt de erfelijke factor een grote rol.
     
  • Hirsutisme: overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar alleen mannen haren ontwikkelen. Bij deze aandoening gaat het meestal om de overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. De ziekte polycysteus ovarium syndroom kan een grote rol spelen bij deze huidaandoening.
 

Wilt u af van Overbeharing?

Bekijk hier de behandeling voor Overbeharing.

Bekijk de behandeling