Wat zijn naevi / moedervlekken?

Naevi is een ander woord voor 'gewone' moedervlekken. Dit zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Moedervlekken zijn niet altijd bij de geboorte aanwezig maar ontstaan vaak later. Deze huidaandoening ontstaat door een toename van pigmentcellen in de lederhuid. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen.


Symptomen van naevi / moedervlekken

Naevi, ofwel goedaardige moedervlekken, zijn sterk wisselend in:

  • Vorm
  • Grootte: van speldeknop tot een handpalm
  • Aantal: Bij kinderen varieert het aantal moedervlekken vaak van 2 tot 3. Bij volwassenen ligt dit aantal gemiddeld op 20 tot 30 tot soms zelfs honderden, verspreid over het hele lichaam. 
  • Kleur: huidkleurig, roze, lichtbruin, donkerbruin, tot diep bruinzwart
  • Beharing: geen beharing of dikke, lange donkere haren

Goedaardige moedervlekken zijn regelmatig in kleur en vorm. Onrustige moedervlekken zijn weliswaar goedaardig, maar zijn onregelmatig van kleur en vorm. Ook een kwaadaardige moedervlek is vaak grillig en asymmetrisch van vorm en onregelmatig van kleur. Bij twijfel adviseren wij u altijd om een bezoek te brengen aan uw huisarts.


Oorzaken van naevi / moedervlekken

Een moedervlek is een onschuldige stoornis in de ontwikkeling van de huid. Het aantal moedervlekken wordt bepaald door erfelijke factoren en door de mate waarin de huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Vooral (overmatige) blootstelling aan de zon in de eerste 15 jaar van het leven is van belang bij de vorming van moedervlekken.

Behandeling van naevi / moedervlekken

Wilt u naevi / moedervlekken laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze naevi / moedervlekken laserbehandeling.


 

Wilt u af van Naevi / Moedervlekken?

Bekijk hier de behandeling voor Naevi / Moedervlekken.

Bekijk de behandeling