Melasma behandeling

Hyperpigmentatie is een veel voorkomend probleem en heeft verschillende oorzaken. Een greep uit deze oorzaken zijn: verstoorde hormoonbalans, huidveroudering, zwangerschap, pilgebruik, menopauze en zonnebaden zonder zon bescherming (SPF) te gebruiken.

* Klik hier voor meer informatie over de huidaandoening melasma 

 

Hoe werkt de behandeling?
Cosmelan is een effectieve behandeling dat speciaal ontwikkeld is tegen hyperpigmentatie. Met 1 laag wordt het masker op de huid aangebracht. In een maand tijd zullen melasma, pigmentvlekken en beschadigingen door de zon aanzienlijk verminderen. De cosmelan behandeling wordt uitsluitend gegeven door huidartsen/therapeuten.

 

Pigment in de huid
Een melanocyt is een bepaald type huidcel (pigmentcel) dat melanosomen produceert en afgeeft aan de keratinocyten. In de basaalcellen laag is er ongeveer 1 melanocyt per 10 keratinocyten. Onze huidskleur wordt voor namelijk bepaald door de grootte en het aantal pigmentkorrels die zich in de basaalcellenlaag van de opperhuid bevinden. Ook het type pigment eumelanine (zwart of bruin pigment) of feomelanine (rood of geel pigment) is van invloed. Mensen met een donkere huid hebben niet zozeer meer melanocyten dan mensen met een lichte huid, maar de pigmentkorrels zijn groter en er worden meer pigmentkorrels afgegeven. De productie van pigment neemt toe na bestraling met ultra violet licht.
 

Werking cosmelan
De cosmelan 1 en cosmelan 2 ingrediënten werken op de verschillende stadiums van pigment en werken in synergie. De ingrediënten zijn van plantaardige en chemische oorsprong. Amalan vormt de basis van het cosmelan masker en heeft direct effect op het onderhuidse proces dat pigment (melanine) vormt. Het remt de tyrosinase (een basis enzym in het melaninevormingsproces). Daarnaast bevat het Cosmelan-masker de volgende ingrediënten: kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat (vitamine A soort), die allen het enzym tyrosinase blokkeren. De producten zijn parfumvrij.

 

De behandeling
Voordat met de behandeling kan worden begonnen, is een intakegesprek nodig voor een diagnose van het pigmentatieprobleem. U krijgt advies over hoe u de behandeling in zijn werk gaat, wat u kunt verwachten en hoe u de thuis producten moet gebruiken.

Via de volgende stappen laten wij zien hoe de Cosmelan behandeling verloopt:

 1. Het cosmelan masker wordt aangebracht. 
 2. Na 6 tot 12 uur verwijdert u thuis zelf het masker door met een koud washandje met voorzichtige, draaiende bewegingen het gezicht schoon te deppen. Nadat het masker is verwijderd, is het gezicht meestal rood en kan het jeukerig aanvoelen.

 3. Gedurende 2 dagen gebruikt u een voedende vochtinbrengende crème (Hydra-vital factor K)
   
 4. Na 2 dagen gaat u voor controle terug naar de kliniek. Daar ontvangt u de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème. (Dit is een minder sterke versie van het Cosmelan 1 masker). Iedere keer nadat Cosmelan 2 is gebruikt, moet het gezicht worden gereinigd.

 5. Cosmelan 2 dient in een dunne laag op het hele gezicht te worden aangebracht.

 6. In de eerste week brengt u de crème drie keer per dag op. In de tweede en derde week twee keer per dag en vanaf de vierde week een keer per dag.

 7. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème in ieder geval een jaar te gebruiken. 

Let op: u zult met het gezichtsmasker naar huis gaan. Om die reden is het verstandig te zorgen voor een geschikt vervoermiddel naar huis.

 

Vervolgproces naar de behandeling
Eerste en tweede dag:

De huid kan tijdens de eerste 4 dagen van de behandeling rood worden en zwelling ontstaan. Als de huid gevoelig is, kan de patiënt last hebben van jeuk.

Andere bijwerkingen:

 • Licht branderig gevoel en trekken van de huid: dit is normaal, zeker tijdens de eerste 24-48 uur na het begin van de behandeling. Om dit te verminderen gebruikt u de meegeleverde Hydra-vital factor K. 
   
 • Rood worden van de huid: het rood worden na de cosmelan behandeling is te vergelijken met het een hele dag zonder bescherming blootstellen van de huid aan de zon in de sneeuw.
   
 • Schilferen: schilferen kan op de tweede of derde dag bij alle huidtypen voorkomen. In dit geval is het raadzaam de Hydra-vital factor K-crème te gebruiken en dit om de twee uur te herhalen op dagen waarop het schilferen heel erg is.

Een week na de behandeling begint de huid te verbeteren; de beste resultaten worden echter gezien tussen de 1 tot 4 weken en komen in 95% van de gevallen voor. De pigmentatie vlekken zijn aanzienlijk verminderd/verdwenen, de huid doet zijn verjongende werk en herstelt de zachtheid en glans.

Onderhoud
Om te voorkomen dat de vlekken terugkomen, is het belangrijk de behandeling thuis voort te zetten, bijvoorbeeld een tot twee keer per week met cosmelan 2, vooral na het zonnebaden. Het is raadzaam cosmelan 2 tot een jaar na de behandeling thuis te blijven gebruiken.

Wilt u ook een gezonde huid?

We bespreken graag in een vrijblijvend intakegesprek de behandelmogelijkheden met u!

Neem contact op

 
MediSkinCare