Wat is melasma?

De goedaardige huidaandoening melasma (zwangerschapsmasker) is een pigmentstoornis waarbij hyperpigmentatie ontstaat in het gezicht. Melasma uit zich in donkerbruine kleurende vlekken op de huid en komt vooral voor op de wangen, het voorhoofd, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.

Deze huidaandoening  komt vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor. Omdat melasma vaak voorkomt tijdens de periode van zwangerschap staat het ook bekend als 'zwangerschapsmasker'. Bij mannen komt deze huidaandoening zelden voor. 

Symptomen van melasma

Melasma kenmerkt zich door het ontstaan van lichtbruine tot donkerbruine vlekken in het gezicht. Hierbij zijn voornamelijk het voorhoofd, de bovenlip en jukbeenderen veelvoorkomende plekken. De vlekken kunnen matige tot scherpe grenzen hebben en zijn meestal onregelmatig van vorm. Deze huidaandoening is chronisch van aard en kan altijd weer terugkeren, wanneer de patiënt een bepaalde gevoeligheid hiervoor heeft. Melasma is echter niet besmettelijk.

 

Deze huidaandoening onderscheidt zich in twee varianten:

1. Melasma dat zich vormt in de opperhuid

2. Melasma dat zich vormt een diepere huidlaag, namelijk de lederhuid.

Ook komt het vaak voor dat de huidaandoening zich ontwikkelt in beide huidlagen.

Hoewel melasma goedaardig is, kunnen vrouwen met een ernstige vorm zich erg ongemakkelijk voelen door het esthetisch onprettige aanzicht. Vrouwen willen het daarom meestal laten verminderen.


Oorzaken van melasma

De exacte oorzaak voor melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er bij melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. De volgende factoren kunnen samenhangen met het ontstaan en verergeren van de vlekken:

  • Zwangerschap
  • Kunstmatige UV-straling
  • Het gebruik van anticonceptie
  • Erfelijkheid
  • Het gebruik van bepaalde cosmetica
  • Het gebruik van sommige anti-epileptische geneesmiddelen

Alle bovengenoemde factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen.

 

Behandeling van melasma

Wilt u melasma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie.  Melasma is zowel met het Cosmelan masker als met lasertherapie te behandelen, afhankelijk van uw huidtype. Bekijk meer informatie over onze melasma behandelingen.

 

Wilt u af van Melasma?

Bekijk hier de behandeling voor Melasma.

Bekijk de behandeling