Wat is een litteken?

Een litteken is een afwijking van de huid die overblijft na genezing van een wond. Dit litteken bestaat uit bindweefsel en kan overal op het lichaam voorkomen.

* Klik hier voor de behandeling van littekens


Hoe ontstaat een litteken?

De huid herstelt zich na een huidbeschadiging door een ongeval, huidziekte of een operatie. Hierdoor ontstaat er een litteken. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de littekenvorming, namelijk; de leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, lokalisatie litteken en bijkomende wondinfecties.


Kenmerken

Littekens van brandwonden kunnen zowel op als in de huid liggen. In sommige gevallen zijn ze roze/diep rood van kleur en kunnen ze verschillen in dikte. Vaak kunnen littekens trekkerig aanvoelen omdat het littekenweefsel aan elkaar vast zit.
 

Verschillende soorten littekens

  • Atrofische littekens/acne littekens: verminderd bindweefsel. Littekens zijn klein en rond.

* Klik hier voor atrofische littekens

  • Hypertrofische littekens: verdikte littekens. Rood tot lichtroze van kleur. Vaak zichtbaar door brandwonden en mensen met een donkere huid.

* klik hier voor hypertrofische littekens

  • Keloïdale littekens: verdikte littekens die groeien over de grenzen van het wondgebied. Vaak zichtbaar bij jonge mensen en negroïde huidtypen.

*Klik hier voor keloïd littekens

  • Brandwond littekens: littekens ten gevolge van thermische verbranding, chemische verbranding of verbranding door elektriciteit.

* Klik hier voor brandwond littekens

 

Wilt u af van Littekens?

Bekijk hier de behandeling voor Littekens.

Bekijk de behandeling