Wat is een keloïd litteken?

Een keloïd litteken is een verdikt litteken waarbij sprake is van een abnormale toename van littekenweefsel. Deze goedaardige huidaandoening kan veel groter worden dan de oorspronkelijke huidbeschadiging. De meeste mensen met keloïd littekens hebben er slechts één of twee. Sommige mensen hebben er veel meer. Vanuit medisch oogpunt is behandeling van een keloïd litteken niet noodzakelijk, maar om cosmetische redenen kiezen mensen wel regelmatig voor behandeling.

Symptomen van een keloïd litteken

Bij een keloïd litteken is er sprake van een verhoogde activiteit van de cellen. Het litteken is groter dan de oorspronkelijke wond en breidt zich uit in het gezonde omringende weefsel.

De symptomen die hierbij kunnen optreden:

• Roodheid
• Verhoogde temperatuur
• Ligging van het litteken is hoger dan de normale huid
• Jeuk
• Stugheid

Keloïd littekens zijn aanvankelijk rood van kleur, maar worden later lichter en meer huidkleurig. Daarnaast worden deze littekens gekenmerkt door een gladde, verdikte en vaak glanzende plek.

Naast keloïd littekens bestaan verschillende andere soorten littekens:

• 'Gewone' littekens: Probleemloos strengetje of vlekje, zonder pigment
Atrofische litteken: Verminderd bindweefsel, verzonken in de huid, klein en rond van uiterlijk
Hypertrofische litteken: Verdikt, rood tot lichtroze van kleur. Vaak zichtbaar door brandwonden en bij donkere huid
Brandwond litteken: Gevolg van thermische verbranding, chemische verbranding of verbranding door elektriciteit.

Oorzaken van een keloïd litteken

Ras en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van keloïd littekens. Mensen met een donkere huid hebben een verhoogd risico op het verkrijgen van een keloïd litteken.

Keloïd littekens kunnen ontstaan tijdens of na de beschadiging van een wond en het genezingsproces wat hierop volgt. Tijdens dit genezingsproces zijn er verschillende cellen betrokken bij het vormen van nieuw weefsel in de huid. Verloopt dit proces niet zoals het hoort, bijvoorbeeld door een ontsteking of te veel trekkracht, kan er een keloïd litteken ontstaan. Voorbeelden van wonden waarbij een keloïd litteken kan ontstaan zijn: een operatiewond, vaccinatie, brandwond, tatoeages, piercings of acne littekens. Hoe een litteken zich vormt, hangt af van de plaats van de wond. Een wond op de knie zal minder snel genezen, omdat het dit bewegend lichaamsdeel is met meer trekkracht.

Behandeling van een keloïd litteken

Wilt u een keloïd litteken laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze keloïd litteken laserbehandeling.


 

Wilt u af van Keloid litteken?

Bekijk hier de behandeling voor Keloid litteken.

Bekijk de behandeling