Wat is een hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken waarbij er een te grote hoeveelheid aan collageen weefsel aanwezig is. Een hypertrofisch litteken ontstaat circa 3 weken na de verwonding en zal gedurende een periode van een aantal maanden tot een jaar of langer voortdurend dikker worden. Een hypertrofisch litteken komt vooral vaak voor op de borst, de schouders, de armen en de nek. Vooral jonge mensen kunnen met deze huidaandoening te maken krijgen.

Symptomen van een hypertrofische litteken

Een hypertrofisch litteken ligt bovenop de huid en is rood tot lichtroze van kleur. Naast het afwijken van kleur kan het verdikte litteken jeuken en/of pijn doen. Hypertrofische littekens komen het meeste voor bij jonge mensen, op plaatsen als de borst, de schouders, de armen of de nek.

Naast hypertrofische littekens komen ook verschillende andere soorten littekens voor:
• 'Gewone' littekens: Probleemloos strengetje of vlekje, zonder pigment
Atrofische littekens: Verminderd bindweefsel. klein en rond van uiterlijk
Keloïdale littekens:Verdikt, groeiend over de grenzen van het wondgebied. Vaak zichtbaar bij jonge mensen en negroïde huidtypen.
Brandwond littekens: Gevolg van thermische verbranding, chemische verbranding of verbranding door elektriciteit.

Oorzaken van een hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens ontstaan vaak door brandwonden of infecties. Ook spelen pigmentcellen een rol bij het ontstaan van hypertrofische littekens. Hoe donkerder de huid, hoe vaker deze huidaandoening voor komt.

Behandeling van een hypertrofisch litteken

Wilt u een hypertrofisch litteken laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen door middel van lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze hypertrofisch litteken laserbehandeling.

 

 

Wilt u af van Hypertrofisch litteken?

Bekijk hier de behandeling voor Hypertrofisch litteken.

Bekijk de behandeling