Lymfoedeem

Lymfoedeem kenmerkt zich door opgezwollen lichaamsdelen door een ophoping van lymfevocht. Bij lymfoedeem denken we vaak aan patiënten met gezwollen benen en armen.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht van één of meerdere lichaamsdelen, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem komt voornamelijk voor in benen, voeten en armen. Bij alle vormen van zwelling aan de benen, waarbij geen duidelijke oorzaak aan het hart of de nieren aanwezig is, kan mogelijk sprake zijn van de huidaandoening lymfoedeem. Deze huidaandoening kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan in het lymfestelsel.

Oorzaken van lymfoedeem?

Een oorzaak van lymfoedeem kan bijvoorbeeld zijn dat er te veel lymfevocht wordt aangemaakt in de weefsels. Een andere mogelijke oorzaak van lymfoedeem is dat de afvoer van lymfevocht wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld doordat de lymfevaten en/of lymfeklieren niet helemaal goed werken of zelfs volledig afwezig zijn.

Op basis van het ontstaansmechanisme wordt onderscheid gemaakt in twee soorten lymfoedeem:

-Primair lymfoedeem: dit is een aangeboren aandoening. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfevaten aanwezig of deze functioneren minder goed dan normaal. Hierdoor kan er een zwelling ontstaan. Soms gebeurt dit al op jonge leeftijd, maar meestal ontstaat het lymfoedeem in de leeftijd tussen 15 en 35 jaar. De aandoening komt dan vaak voor in de benen, voeten en soms ook in de armen.  De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, maar toch kan men er aanleg voor hebben, als het in de familie vaak voorkomt.
-Secundair lymfoedeem: op latere leeftijd is er een probleem ontstaan in het lymfestelsel. Het lichaam maakt meer lymfevocht aan dan het kan afvoeren. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een behandeling voor kanker. De lymfeklieren zijn verwijderd na borstkanker (okselkliertoilet) of de lymfeklieren in de lies of buik zijn verwijderd of bestraald. Lymfoedeem kan dan ontstaan aan de benen of voeten. De oorzaken van secundair lymfoedeem zijn heel divers. De aandoening kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie, plastische chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, spataderen of het gebruik van medicatie.

Symptomen van lymfoedeem

Lymfoedeem kan in principe in ieder lichaamsdeel ontstaan, maar meestal gaat het om armen, benen of voeten. De klachten van lymfoedeem zijn onder andere:

-Zwelling
-Pijn
-Tintelingen
-Vermoeid en zwaar gevoel
-Beperkte bewegingsmogelijkheden (bijv. in armen of benen)
-Beperkingen in het dagelijks functioneren
-Huidafwijkingen
-Verhoogde kans op infecties

De huidafwijkingen bij lymfoedeem bestaan aanvankelijk alleen uit een bleke verdikking en smetvlekken en plooien. Later kunnen ook wratachtige verhoorningen of zweertjes met lekkend lymfevocht ontstaan. Een bacteriële infectie van de huid (wondroos) kan voor een drastische toename van lymfoedeem zorgen.

Behandeling van lymfoedeem

Wilt u lymfoedeem aan benen, voeten, armen of andere ledematen laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lymfedrainage of met een lymfapress. Bekijk meer informatie over onze lymfoedeem behandelingen.

 

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut