Wat is hidradenitis suppurativa?

De huidaandoening hidradenitis suppurativa, ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd, is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Deze huidaandoening is voornamelijk gelokaliseerd in de liezen en de oksels en lijkt op een acne ontsteking van de huid. De aandoening komt vaak tot uiting in de puberteit, maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan.

* Klik hier voor de behandeling van hidradenitis suppurativa


Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?

De precieze oorzaak van het ontstaan van hidradenitis suppurativa is niet bekend. Meestal ontstaat het rond of na de puberteit, waarbij het haarzakje wordt afgesloten door huidcellen en verstopt raakt. De talgklieren, de zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen hierbij ook ontstoken raken. Meerdere factoren hebben te maken met het ontstaan van deze huidaandoening:

  • Roken
  • Overgewicht
  • Erfelijke aanleg
  • Hormonale factoren


Kenmerken

Hidradenitis suppurativa kenmerkt zich in het beginstadium door een aantal ontstekingen die oppervlakkig zijn. Dit kunnen in verloop van tijd diepere ontstekingen worden, wat zich uit tot een abces op de huid.

De huidaandoening hidradenitis suppurativa is vaak pijnlijk door de ontstekingen, mensen ervaren het als ontsierend en het kan onaangenaam ruiken.

 

Wilt u af van Hidradentis suppurativa?

Bekijk hier de behandeling voor Hidradentis suppurativa.

Bekijk de behandeling