Wat is een hemangioom?

Een hemangioom is een goedaardig gezwel dat is opgebouwd uit bloedvaten. Meestal zit deze aandoening op de huid, maar het kan ook op andere organen voorkomen. Hemangioom komt veelvuldig voor bij baby's en jonge kinderen, maar kan in een beperkt aantal gevallen ook bij volwassenen voorkomen.


Symptomen van een hemangioom

Een hemangioom ziet eruit als een rode of paarse bult op de huid. Oppervlakkige hemangiomen worden eerst wat roder en kunnen later wat dikker worden. Diepe hemangiomen zijn blauwachtiger van kleur.

 

Er bestaan verschillende soorten hemangiomen:

  • Tubereus hemangioom / wijnvlek: Ligt in de huid en is blauwgrijs van kleur, de wijnvlek kan in grootte verschillen. Meestal zit de wijnvlek op het gezicht.
  • Caverneus hemangioom / aardbeienvlek: een roze tot dieprode bult op de huid waarbij de grootte varieert tussen enkele millimeters en enkele centimeters. Dit type kan op alle delen van het lichaam voorkomen, maar meestal op het gezicht, het behaarde hoofd, de rug of de borst.
  • Een combinatie van beide hemangiomen

 

Oorzaken van een hemangioom

De onderliggende oorzaak van het ontstaan van deze gezwellen is niet bekend. Aangezien hemangiomen vaak ontstaan in de periode direct na de geboorte, bestaat het vermoeden dat er hormonen ontbreken, die in de baarmoeder via de placenta van de moeder naar kind gaan. Na de geboorte worden deze hormonen nog niet door de pasgeborene aangemaakt.

Als hemangioom zich bij volwassen ontwikkelt kan dit de volgende oorzaken hebben:

  • Ziekte van inwendige organen
  • Erfelijkheid
  • Overmatig zonlicht

 

Behandeling van hemangiomen

Wilt u uw hemangioom verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze hemangioom laserbehandeling.


 

Wilt u af van Hemangioom?

Bekijk hier de behandeling voor Hemangioom.

Bekijk de behandeling