Wat zijn fibromen?

Fibromen zijn goedaardige gezwelletjes en staan ook wel bekend als steelwratjes. Ze lijken op bultjes of waterwratjes en komen vooral voor op het gezicht, de hals, de oksels en de liezen. Hoewel vaak gedacht wordt dat fibromen besmettelijk zijn, is dit niet het geval. Fibromen gaan overigens niet vanzelf weg, maar zijn door onze huidspecialisten wel goed te verminderen.

Symptomen van fibromen

Fibromen kunnen overal op de huid voorkomen. De steelwratjes zijn zacht en zien er uit als een soort steeltje op de huid. Ze zijn huidkleurig of soms iets wat donkerder van kleur. Fibromen komen vaak voor op plekken waar veel wrijving is op de huid, zoals in de hals door het dragen van een ketting. Daarnaast komen ze ook voor op de armen en benen. Ze voelen dan aan als een hard schijfje op de huid. Circa een kwart van de mensen heeft wel eens last van fibromen.

 

Oorzaken van fibromen

De oorzaak van fibromen is niet geheel duidelijk. In tegenstelling tot wratten worden ze in ieder geval niet veroorzaakt door een virus. Fibromen worden vaak in verband gebracht met overgewicht en hormonen.  Ook is er een relatie met diabetis. Vooral bij oudere mensen komen ze vaker voor. Bovendien vaker bij vrouwen (na de menopauze) dan bij mannen. Fibromen zijn niet besmettelijk.

Verder is het medisch gezien niet noodzakelijk om fibromen te verminderen, maar wordt deze huidaandoening cosmetisch wel vaak als wenselijk gezien.


Behandeling van fibromen

Wilt u fibromen verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze fibroom laserbehandeling.

 

Wilt u af van Fibroom?

Bekijk hier de behandeling voor Fibroom.

Bekijk de behandeling