Wat is couperose?

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Couperose is een toename van het aantal kleine rode en/of blauwe bloedvaatjes (teleangiëctastieën)  in het gezicht. Couperose is een volkomen goedaardige huidaandoening. De vaatjes verdwijnen echter nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren, omdat het voor veel roodheid zorgt in het gezicht.

Symptomen van couperose

Kenmerkend voor de couperose is een beeld van veel kleine uitgezette rode, soms paars/blauwe vaatjes bij elkaar. Couperose komt veelal voor bij mensen met een licht huidtype en heeft de voorkeur voor locaties op de wangen, neus, voorhoofd, kin en decolleté. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaan de eerste uitgezette adertjes vanaf de leeftijd van 30 jaar.

Couperose wordt vaak verward met de aandoening rosacea. Bij deze huidaandoening komen naast de vaatjes ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskopjes en zwelling. Desalniettemin is de huidaandoening couperose door onze huidtherapeuten op dezelfde eenvoudige wijze te behandelen als rosacea.

Oorzaken van couperose

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waarna deze zich zijn gaan verwijden. Er wordt gedacht dat er bij couperose, naast toename van bloedvaatjes, ook sprake is van een ontregeling van het systeem dat het verwijden en vernauwen van de vaatjes in de huid van het gezicht regelt. 

Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een permanente rode gelaatskleur met verfijnde adertjes ontstaat. 

Daarnaast is zeker dat er een aantal uitlokkende factoren zijn die de kans op het ontstaan van couperose vergroten:

  • Erfelijkheid
  • Rosacea (door de ontstekingsreactie)
  • Huidtype; mensen met een Noord-Europese afkomst (lichte huidtypes) hebben er vaker last van.
  • Overmatig gebruik van de zon
  • Chronisch gebruik maken van corticosteroïden crème of zalf (hormonen)
  • Zwangerschap, geeft een verslapping van de vaatwand en een verhoogde vaatdruk


Behandeling van 
couperose

Wilt u couperose verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze couperose laserbehandeling.


 

Wilt u af van Couperose?

Bekijk hier de behandeling voor Couperose.

Bekijk de behandeling