Wat is couperose?

Couperose is een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctastieën) en bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren, omdat het voor veel roodheid zorgt in het gezicht.

* Klik hier voor de behandeling van couperose

Hoe ontstaat couperose?
Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waarna ze zich zijn gaan verwijden. Hoe dit precies mogelijk is, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er een aantal uitlokkende factoren zijn die de kans op het ontstaan van couperose vergroten zoals:

  • Erfelijkheid

  • Rosacea (door de ontstekingsreactie)

  • Huidtype; mensen met een Noord-Europese afkomst (lichte huidtypes) hebben er vaker last van.

  • Overmatig gebruik van de zon

  • Chronisch gebruik maken van corticosteroïden crème/zalf (hormonen)

  • Zwangerschap, geeft een verslapping van de vaatwand en een verhoogde vaatdruk


Kenmerken
Kenmerkend voor de couperose is een beeld van veel kleine uitgezette rode, soms paars/blauwe vaatjes bij elkaar. Couperose komt veelal voor bij mensen met een licht huidtype en heeft de voorkeur locaties op de wangen, neus, voorhoofd, kin en decolleté. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Verschillende soorten couperose
Couperose wordt vaak verward met de aandoening rosacea. Bij deze huidaandoening komen naast de vaatjes ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskopjes en zwelling. Desalniettemin is de huidaandoening rosacea op dezelfde eenvoudige wijze te behandelen als couperose.
 

Wilt u af van Couperose?

Bekijk hier de behandeling voor Couperose.

Bekijk de behandeling