Wat is een brandwond litteken?

De huid bestaat onder anderen uit meerdere huidlagen, haren, zenuwen, zweet- en talgklieren en bloedvaten. Bij een verbranding raakt deze huid beschadigd, waarna er sprake is van een brandwond. Door het genezingsproces van een brandwond kan er - afhankelijk van de diepte van de wond - een litteken ontstaan. Door de vorming van littekenweefsel wordt de huid weer sterk gemaakt. Brandwond littekens kunnen overal op het lichaam voorkomen.


Symptomen van brandwond littekens

Brandwond littekens kunnen zowel op als in de huid liggen. In sommige gevallen zijn deze roze en dieprood van kleur. Ze worden vooral als ontsierend ervaren. Vaak kunnen brandwond littekens trekkerig aanvoelen omdat het littekenweefsel aan elkaar vast zit gekleefd.  De mate waarin het andere klachten geeft hangt grotendeels af van de plaats op de huid. Brandwond littekens verdwijnen helaas niet vanzelf, maar kunnen door onze huidspecialisten wel goed behandeld worden.

 

Oorzaken van brandwond littekens

Een brandwond kan ontstaan door een thermische reactie, chemische stoffen of elektriciteit. Wanneer de huid geneest, ontstaat er een litteken. De diepte van een brandwond litteken is afhankelijk van de oorzaak van de verbranding, de temperatuur en de inwerkingstijd. Deze diepte wordt aangeduid in eerstegraads, tweedegraads, derdegraads of vierdegraads brandwonden.

Een eerstegraads brandwond geneest volledig zonder littekens. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond zal de huid binnen twee weken herstellen zonder littekens. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de kans op litteken vorming groot. Bij een derdegraads of vierdegraads brandwond gaat de genezing altijd gepaard met littekens. 

Afhankelijk van de diepte van de wond kan het herstel van de huid enkele weken tot een jaar in beslag nemen.  De wondheling is bovendien per persoon verschillend en er zijn veel (genetische) factoren die bepalen hoe een brandwond litteken er na verloop van tijd uit komt te zien.


Behandeling van brandwond littekens

Wilt u uw brandwond littekens verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze brandwond laserbehandeling

 

Wilt u af van Brandwond litteken?

Bekijk hier de behandeling voor Brandwond litteken.

Bekijk de behandeling