Voor- en na foto's
Resultaat eigen patiënt na 2 behandelingen.
Heb je last van een rhinophyma neus? Ontdek de mogelijkheden van een rhinophyma laserbehandeling. De huidaandoening rhinophyma kon voorheen alleen door chirurgische ingrepen worden behandeld. Tegenwoordig behandelen onze huidtherapeuten deze huidziekte met een CO2 laser. De meest veilige en effectieve methode om een rhinophyma neus tegen te gaan.
Wil je je rhinophyma laten verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening goed behandelen worden door middel van CO2 lasertherapie. Rhinophyma is een huidaandoening die vaak chirurgisch wordt aangepakt. Het overtollige weefsel op de huid wordt door artsen weggesneden, maar komt vaak weer terug. Een rhinophyma neus heeft vaak grote uitstulpingen op de neus. Met de CO2 laserbehandeling wordt deze overtollige huid (zacht weefsel) gecarboniseerd. De kans dat het overtollige weefsel weer terugkeert is minder groot dan bij een chirurgische ingreep.
Voordat de behandelingen van rhinophyma gestart kunnen worden moeten de ontstekingen op de neus wel genezen zijn. Dit kun je uiteraard bespreken met de huidtherapeut. Door onze samenwerking met artsen in 9 ziekenhuizen door heel Nederland, kunnen wij je zonodig naar een arts doorverwijzen. De CO2 laser is een ablatieve laser. Dit betekent dat een deel van de bovenste huidlaag eraf gaat na de laserbehandeling. Hierdoor bestaat de kans op een bacteriële infectie van de huid. Om deze reden adviseren wij om drie dagen voorafgaand aan de behandeling Fucidin crème op de neus te smeren. Het is ook belangrijk om dit na de behandeling te blijven smeren tot de huid dicht is. Fucidin crème kun je halen bij je huisarts. Een half uur voorafgaand aan de behandeling brengt de huidtherapeut verdovende zalf aan op uw neus. Dit moet ongeveer een half uur intrekken. Het is belangrijk om voorafgaand aan de laserbehandeling 4 weken niet bloot te zijn gesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag je wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat je je insmeert met een goede zonbescherming. Bijvoorbeeld de Actinica Lotion. Je dient met een gereinigd gezicht naar de behandeling te komen.
Andere belangrijke zaken om in de gaten te houden voor een CO2 laserbehandeling:
– Heb je een verleden met Herpes Simplex (koortslip)? Graag voorafgaand aan de behandeling melden, je kunt dan een anti-viraal middel opvragen bij de huisarts en een week voorafgaand aan de behandeling smeren met koortslipzalf.
– Ben je gevoelig voor ontstekingen? Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling is het mogelijk dat je behandelaar Fucidin crème voorschrijft die je eventueel 3 dagen voor de behandeling tot 1 week na de behandeling 2 tot 3 maal per dag dun dient aan te brengen. Deze crème voorkomt ontstekingsreacties.
De neus wordt plaatselijk verdoofd door middel van verdovende crème. De CO2 laser carboniseert het overtollige weefsel (zachte weefsel) van de neus. Een deel van de huid verdampt, het overige deel wordt een korst die er vanzelf afvalt. Met als resultaat een neus in de oorspronkelijk vorm. De behandeling is zonder verdoving niet mogelijk, omdat dit te pijnlijk is. De verdovende zalf zorgt ervoor dat het gevoel uit de neus wegtrekt, zodat de behandeling te verdragen is. De laserbehandeling kan licht branderig aanvoelen. Daarnaast wordt er tijdens de CO2 behandeling gebruikt gemaakt van afzuiging en een koelsysteem om de behandeling nog aangenamer te maken.
Na de laserbehandeling van rhinophyma krijg je een koelpack van de huidtherapeut. Op de gecarboniseerde huid ontstaat een korst. Het is belangrijk om de korstjes te laten zitten totdat deze er vanzelf afvallen. Door te proberen om de korstjes met krabben te verwijderen, bestaat het risico dat er nieuwe littekens ontstaan. In overleg met de huidtherapeut wordt er na 3 dagen Fucidin crème geadviseerd. Tijdens het behandeltraject dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders kan er pigmentvorming bestaan op het behandelde gebied. Na de behandeling raden wij je aan niet te sporten en niet naar de sauna te gaan.
Hoeveel CO2 laserbehandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de ernst van de rhinophyma. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 CO2 laserbehandelingen nodig. Bij sommige rhinophyma neuzen is het overtollige weefsel na 1 behandeling al sterk gereduceerd. Tijdens het intakegesprek stellen onze huidtherapeuten een persoonlijk behandelplan met je op. Daarin krijg je alle advies over het aantal behandelingen, nazorg en kosten. Het resultaat verschilt bovendien per persoon en per soort rhinophyma. Het te verwachten resultaat wordt uitgebreid besproken tijdens het intakegesprek. De huidtherapeut zal een realistisch beeld geven. Over het algemeen vermindert een CO2 laserbehandeling de wijde en grove talgklieren en wordt de neus minder groot. De oorspronkelijke vorm van de neus wordt hersteld.
CO2 laserbehandelingen voor rhinophyma kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vaak vergoeden zorgverzekeraars camouflagetherapie. Hoewel lasertherapie geen camouflagetherapie is, accepteert de zorgverzekering ook vaak een omschrijving van “camouflagetherapie middels lasertherapie in het gelaat”. Houd onze kortingsacties in de gaten en kijk voor meer informatie over vergoedingen op onze informatiepagina over zorgverzekeringen.