Voor- en na foto's
Resultaten van eigen patiënten middels fractional laser en CO2 laser.
De huidaandoening acné kan littekens en blijvende schade veroorzaken aan de huid. Door diepe ontstekingen kunnen er putjes en groeven ontstaan in de huid, die niet vanzelf meer wegtrekken. Acné-littekens worden effectief behandeld door middel van microneedling, fractionele- en CO2 lasertherapie.
Staat de locatie waar je de afspraak wilt inplannen niet bij bovenstaande button? Klik dan op onderstaande button of bel naar 030-2203600 om een afspraak in te plannen op de gewenste locatie.
Wil je je acné-littekens laten verminderen? Deze huidaandoening is door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor diepere acné-littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen word gestimuleerd. Het weefsel rondom de zones blijft hierbij intact, waardoor een snelle celvernieuwing plaatsvindt.
Onze huidtherapeuten behandelen acné-littekens met gefractioneerde lasertherapie. Gefractioneerde lasertherapie is geschikt voor acné-littekens die eruit zien als lichte putjes, roodheid, rode vlekjes of kleine littekens. Het laserlicht maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor het weefsel wordt gestimuleerd tot aanmaak van nieuwe cellen. De huid gaat zich vernieuwen en opnieuw collageen en elastine aanmaken. Fractionele lasertherapie is ook geschikt voor acné-littekens op andere lichaamsdelen, zoals de rug en de nek.
Fractionele laserbehandelingen worden ook ingezet bij andere littekens, zoals:
– Keloïd littekens
– Atrofische littekens
– Hypertrofische littekens
– Automutilatie littekens
– Brandwonden littekens
Diepere acné-littekens worden behandeld met CO2 lasertherapie. CO2 lasertherapie is geschikt voor acné-littekens die eruit zien als diepe putten, gaatjes, groeven, en diepe littekens. De CO2 laser infiltreert dieper in de huidlaag door middel van twee verschillende standen: Deep FX en Active FX. Hoe groter de spotsize (grootte van laserkop/laserstraal), hoe minder diep de laserstraal infiltreert in de huidlaag. De Deep FX wordt dus veelal gebruikt voor diepe acné-littekens. Active FX is vergelijkbaar met fractionele lasertherapie, maar gaat net iets dieper dan normale fractionele lasertherapie.
Een CO2 laserbehandeling wordt ook ingezet bij de volgende huidaandoeningen:
– Rimpels
– Littekens
– Wratten
– Fibromen (steelwratjes)
– Rhinophyma
– Wratten
Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van littekenbehandelingen is de PicoLO® laser. Hierbij worden laserstralen in een zeer korte tijd aan de huid afgegeven. Bij reguliere laserbehandelingen wordt er gebruik gemaakt van milliseconden en bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van picoseconden. Door deze snelheid van het laserlicht ontstaat er een hoge warmteontwikkeling en een trilling in de huid. Deze combinatie van warmte en trillingen maakt deze methode een revolutionaire behandeling voor huidverbetering. Bekijk hier meer informatie over deze laser.
De PicoLO® laser kan tevens worden ingezet bij de volgende huidaandoeningen:
– Littekens
– Striae
– Rimpels
Microneedling is een andere methode bij de behandeling van acné-littekens. Microneedling is geschikt voor acné-littekens waarbij de huid nog niet ernstig beschadigd is door diepe ontstekingen. Door acné kan de huid aangedaan zijn. De huid geeft een onrustig beeld door vlekkerigheid, rode vlekjes, grove poriën, en een niet-egale huidstructuur. Microneedling is niet goed geschikt voor diepere en ernstigere acné-littekens zoals hierboven genoemd. Bij een microneedling behandeling maken naaldjes kleine gaatjes in de huid. Hierdoor worden de fibroblasten in de huid gestimuleerd om collageen aan te maken. Vaak wordt microneedling in combinatie gedaan met een chemische peeling. Door de microneedling is er een betere opname van werkzame stoffen in de huid.
Gezien er verschillende behandelmethoden zijn voor acné-littekens, voelen alle vier de methoden (fractional, co2, pico, microneedling) verschillend. Bij fractionele lasertherapie voelt de laser aan als kleine speldenprikjes op de huid, het voelt prikkend en gevoelig aan. De pico laser is vergelijkbaar hiermee. De CO2 laser gaat dieper in de huid en is daarom ook een heftigere behandeling. Een CO2 laserbehandeling voelt branderiger aan dan een fractionele laserbehandeling. Afhankelijk van de stand kan er in overleg van te voren verdovende worden aangebracht. Zowel bij een fractionele- als CO2 laserbehandeling wordt er gebruik gemaakt van een koelsysteem om de laserbehandeling minder pijnlijk en aangenamer te maken. Microneedling is de minst pijnlijke behandelmethode voor acné-littekens. De microneedling behandeling voelt aan als kleine speldensprikjes in de huid. Bij een microneedling behandeling wordt er minder diep in de huid geïnfiltreerd, waardoor de behandeling ook minder pijnlijk is.
Het is belangrijk om voorafgaand aan de laserbehandeling 4 weken niet bloot te zijn gesteld aan de zon. Dat betekent geen zonnebank of uitgebreid zonnebaden tijdens een zonvakantie. Uiteraard mag je wel gewoon buiten lopen. Als de zon fel schijnt, is het belangrijk dat je je insmeert met een goede zonbescherming. Bijvoorbeeld de Actinica Lotion. Indien je acné-littekens hebt in het gezicht, dien je met een gereinigd gezicht naar de behandeling te komen.
Na de laserbehandeling van acné-littekens krijg je een koelpack van de huidtherapeut. Door de huid goed te koelen verdwijnt de zwelling na enkele dagen. Afhankelijk van de soort laserbehandeling (fractional of CO2) kan de roodheid tot twee weken na de behandeling nog licht zichtbaar zijn. Er kunnen ook korstjes ontstaan na de laserbehandeling. Het is belangrijk om de korstjes te laten zitten totdat deze er vanzelf afvallen. Door te proberen om de korstjes met krabben te verwijderen, bestaat het risico dat er nieuwe littekens ontstaan. Als de huid erg droog en schilferig aanvoelt, kun je eventueel een neutrale vette crème aanschaffen. Deze kun je vragen bij uw huidtherapeut. Tijdens het behandeltraject dient er altijd goed rekening gehouden te worden met UV-bescherming. De huid mag tot een maand na de behandeling niet zonder bescherming worden blootgesteld aan de zon of zonnebank. Anders kan er pigmentvorming bestaan op het behandelde gebied.
Om acné-littekens goed te behandelen zijn er gemiddeld 4 tot 6 laserbehandelingen nodig. Tijdens het intakegesprek stellen onze huidtherapeuten een persoonlijk en realistisch behandelplan met je op. Daarin krijg je alle advies over het aantal behandelingen, nazorg, kosten, en het te verwachten resultaat. Het uiteindelijke resultaat van de laserbehandeling heeft tijd nodig en zal niet gelijk na één behandeling zichtbaar zijn. Het resultaat verschilt bovendien per persoon en per soort acné-littekens. De behandelingen zorgen ervoor dat acné littekens verminderd of zelfs verwijderd worden en de structuur van de huid egaler wordt. Over het algemeen verminderen acne-littekens behandelingen de oneffenheden, de diepte van de acné-littekens, de roodheid van de acné-littekens en verbetert het de huidstructuur. Zelfs bij oudere littekens die al jaren bestaan, worden door onze huidtherapeuten goede resultaten behaald. Het uiteindelijk aantal laser- of microneedling behandelingen hangt af van de ernst van de acné littekens.
Acné-littekens in het gezicht kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vaak vergoeden zorgverzekeraars camouflagetherapie. Hoewel lasertherapie geen camouflagetherapie is, accepteert de zorgverzekering ook vaak een omschrijving van “camouflagetherapie middels lasertherapie in het gelaat”. Houd onze kortingsacties in de gaten en kijk voor meer informatie over vergoedingen op onze informatiepagina over zorgverzekeringen. Acné-littekens op het lichaam worden helaas niet vergoed door de zorgverzekering.