Wat zijn besenreiser / beenvaatjes?

Besenreiser zijn oppervlakkige beenvaatjes die ontstaan door vaatwandverslapping. Besenreiser bestaat meestal uit rode, paars tot blauwe kleine vertakkingen van bloedvaatjes en komen voor op de onderbenen en binnenzijde van de enkels. De vertakkingen lijken op een uitwaaiering van berkentakjes. Vandaar de naam besenreiser, wat het Duitse woord is voor "een bezem van berkentakken".

Besenreiser dienen overigens niet te worden verward met spataderen, welke dieper in de huid liggen. Medisch geven beenvaatjes geen klachten, maar cosmetisch worden deze wel vaak wel als storend ervaren.

Symptomen van besenreiser / beenvaatjes

Oppervlakkige beenvaatjes zijn vaak rood, paars of blauw van kleur en zien er uit als fijne vaatjes met een dikte variërend van 1 tot 3 millimeter, welke heel ondiep in de huid liggen.  De beenvaatjes zorgen voor een vlekkerig, oneffen en ontsierend gezicht.

Deze huidaandoening gaat over het algemeen niet vanzelf weg en wordt zelfs vaak erger in de loop van de jaren. Hierdoor willen met name vrouwen de beenvaatjes op een bepaald moment laten verminderen.

Oorzaken van besenreiser / beenvaatjes

Beenvaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt. Veel mensen denken dat de vaatjes gesprongen zijn, maar in feite ontstaan deze door een verwijding van de bloedvaatjes wat gebeurt tijdens het ouderdomsproces. De vaatwanden verzwakken met de jaren en gaan verder uit elkaar staan.

Ook kan besenreiser door een aantal andere factoren ontstaan, zoals:

  • Erfelijkheid
  • Hormoonbalans
  • Zwangerschap
  • Een staand beroep

Behandeling van Besenreiser / beenvaatjes

Wilt u besenreiser verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze besenreiser / beenvaatjes laserbehandeling.


 

Wilt u af van Beenvaatjes / Besenreiser?

Bekijk hier de behandeling voor Beenvaatjes / Besenreiser.

Bekijk de behandeling