Wat is angiofibroom?

Een angiofibroom is een goedaardig gezwel, opgebouwd uit vaat- en bindweefsel. In de meeste gevallen komen ze voor als bultje op of naast de neus, de kin of in de plooien naast de mond. 

Er zijn drie mogelijke vormen van angiofibromen:

  • Adenoma sebaceum: huidkleurige, gele of rode, 0,5 -tot 5 millimeter grote half bolvormige pukkeltjes op het gezicht, vooral in de plooien van wang, kin en neus. Deze huidaandoening manifesteert zich in de kindertijd, vaak in de leeftijd tussen 2 en 5 jaar.
  • Fibrous papule van de neus of het gezicht: klein huidkleurig papeltje of bultje in het gezicht, lip of neus. Meestal is er slechts één bultje aanwezig, maar er kunnen er ook meerdere aanwezig zijn. Deze huidaandoening komt voor rond het vijftigste levensjaar.
  • Juveniel angiofibroom: zeldzame vasculaire tumor die in de neus en bijholten van de neus groeit. Deze huidaandoening komt in het algemeen voor bij jongens tussen de 8 en 20 jaar.

 

Symptomen van angiofibroom

Een angiofibroom ziet eruit als een gladde, verheven, meestal huidkleurig bultje op de huid. In sommige gevallen is het bultje dieprood van kleur en bevatten ze vaatjes. De grootte van de angiofibroom varieert tussen de 2 en 10 millimeter. De bultjes voelen vast aan. 

Angiofibromen zijn niet kwaadaardig en zullen slechts zelden kwaadaardig worden. Toch kunnen deze goedaardige gezwellen zeer snel groeien en zich verspreiden van de neusholte naar andere delen van de schedel.

De meest voorkomende symptomen bij angiofibromen zijn:

  • Verstopte neus - Hoofdpijn
  • Neusbloedingen
  • Zwellingen in het gezicht
  • Moeite met ademhalen door de neus
  • Nasaal klinkende uitspraak

 

Oorzaken van angiofibroom

Hoe angiofibromen precies ontstaan is helaas niet bekend. In sommige gevallen kan het te maken hebben met erfelijkheid. Daarnaast wordt bij juveniele angiofibroom gedacht dat hormonen een belangrijke rol bij het ontstaan spelen.

Behandeling van angiofibroom

Wilt u angiofibroom verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze agiofibroom laserbehandeling

 

 

Wilt u af van Angiofibroom?

Bekijk hier de behandeling voor Angiofibroom.

Bekijk de behandeling