Angiofibroom

Op het lichaam kunnen allerlei soorten plekjes en bultjes, vaak zijn deze bultjes goedaardig. Angiofibromen zijn ook goedaardige gezwellen, opgebouwd uit vaat- en bindweefsel. In de meeste gevallen komen ze voor als bultje op of naast de neus, de kin of in de plooien naast de mond. Angiofibromen zijn gemakkelijk en snel te behandelen met een laserbehandeling

Oorzaken van angiofibroom

Hoe angiofibromen precies ontstaan is helaas niet bekend. In sommige gevallen kan het te maken hebben met erfelijkheid. Ook hormonen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van angiofibromen.

Symptomen van angiofibroom

Een angiofibroom ziet eruit als een glad verheven bultje, meestal huidkleurig of dieprood. De grootte van de angiofibroom varieert tussen de 2 en 10 millimeter. De bultjes voelen vast aan. Angiofibromen zijn niet kwaadaardig en zullen slechts zelden kwaadaardig worden. Toch kunnen deze goedaardige gezwellen zeer snel groeien en zich verspreiden van de neusholte naar andere delen van het gezicht. Ook kunnen angiofibromen in sommige gevallen voor vervelende klachten zorgen, zoals:

-Verstopte neus
-Hoofdpijn
-Neusbloedingen
-Zwellingen in het gezicht
-Moeite met ademhalen door de neus
-Nasaal klinkende uitspraak

Soorten angiofibromen

Angiofibromen komen in verschillende soorten en maten. Zie hieronder de drie verschillende soorten angiofibromen die worden onderscheden:

Adenoma sebaceum: huidkleurige, gele of rode, 0,5 -tot 5 millimeter grote half bolvormige pukkeltjes op het gezicht, vooral in de plooien van wang, kin en neus. Deze huidaandoening manifesteert zich in de kindertijd, vaak in de leeftijd tussen 2 en 5 jaar.
Fibrous papule van de neus of het gezicht: klein huidkleurig papeltje of bultje in het gezicht, lip of neus. Meestal is er slechts één bultje aanwezig, maar er kunnen er ook meerdere aanwezig zijn. Deze huidaandoening komt voor rond het vijftigste levensjaar.
-Juveniel angiofibroom: zeldzame vasculaire tumor die in de neus en bijholten van de neus groeit. Deze huidaandoening komt in het algemeen voor bij jongens tussen de 8 en 20 jaar.

Behandeling van angiofibroom

Wilt u af van uw angiofibroom? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze angiofibroom laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut