Wat is acne?

Puistjes, mee-eters, oneffenheden: iedereen heeft er weleens last van. Maar wat als u hier dagelijks last van heeft? Acne is een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens, waarbij de talgklieren voortdurend ontstoken zijn. Bij Medi Skin Care maken wij gebruik van speciale behandelmethoden die uw egale huid weer terugbrengen.

* Klik hier voor de behandeling van acne


Kenmerken van acne

  • Witte- en zwartemee-eters (comedonen)
  • Rode pukkels (papels)
  • Bultjes (noduli)
  • Onderhuidse ontstekingen
  • Littekens 
     

Hoe ontstaat acne?
Acne ontstaat door een ontsteking van de talgklieren (talgklierfollikels). In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). 

De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt deze uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes. 

Oorzaken van acne
Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals:

- Hormonale processen
- Druk en wrijving op de huid
- Chemische stoffen en erfelijke eigenschappen.
- Ook geneesmiddelen kunnen acne stimuleren. 

Verschillende soorten acne
Er worden verschillende typen acne onderscheiden: 

- Acne vulgaris: dit is de medische term voor jeugdpuistjes (‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

- Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

- Acne fulminans: deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

- Acne infantum: wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

- Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

 

Wilt u af van Acne?

Bekijk hier de behandeling voor Acne.

Bekijk de behandeling