Wat zijn acne littekens?

Acne littekens zijn beschadigingen in de huid, welke het gevolg zijn van acne ontstekingen. Deze littekens kunnen zowel voorkomen in het gezicht, op de rug als op de borst. In circa 1% van de gevallen is het gevolg van ernstige acne het ontstaan van acne littekens. Deze huidaandoening wordt vooral cosmetisch als ontsierend ervaren.

 

Kenmerken van acne littekens

Er bestaan drie soorten acne littekens:

• Atrofische littekens
• Hypertrofische littekens
• Keloïdale littekens
Bij het eerste soort is er sprake van weefselverlies en bij de overige twee soorten neemt het weefsel juist toe. Bijna drie kwart van de mensen heeft voornamelijk te maken met Atrofische littekens. De andere twee soorten komen dus beduidend minder voor.


Oorzaken van acne littekens

De huidaandoening acne is een veelvoorkomende aandoening.

De volgende ontwikkelingen kunnen tegelijkertijd in de huid plaatsvinden:

1) Toename van de talgproductie
2) Verdikking van de wanden van de talgklier uitvoergangen, met ontstopping tot gevolg
3) Ophoping van acne bacteriën
4) Ontstekingen van de talgklieren en de lederhuid

De kans op het ontstaan van acne littekens wordt groter naarmate de ontstekingsprocessen ernstiger en langer verlopen. Deze ontstekingen leiden niet alleen aan schade aan de talgklieren maar ook aan alle belangrijke onderdelen van het bindweefsel. Na genezing wordt het normale bindweefsel vervangen door littekenweefsel. De conclusie is dan ook dat hoe eerder de ontstekingen worden behandeld, hoe minder groot de kans is op het ontstaan van acne littekens.
Daarnaast verschilt de gevoeligheid ervoor van persoon tot persoon.

 

Behandeling van acne littekens

Wilt u acne littekens laten verwijderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk meer informatie over onze acné litteken laserbehandeling.


 

Wilt u af van Acné littekens?

Bekijk hier de behandeling voor Acné littekens.

Bekijk de behandeling