Xanthelasma

Xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol en ziet eruit als geelwitte verdikkingen rondom de ogen. Vaak worden de verhevingen zowel door mannen als vrouwen als cosmetisch storend en “ongezond” gezien door de opvallende gele kleur die xanthelasma kan hebben. Onze huidtherapeuten krijgen dagelijks veel patiënten doorverwezen van de dermatologie of chirurgie. Een laserbehandeling bij xanthelasma is namelijk de meest effectieve manier om de xanthelasma te verminderen. Bij het operatief wegsnijden zien we vaak dat de xanthelasma snel weer terugkeert. 

Wat is xanthelasma?

Xanthelasma zijn goedaardige, licht verheven, plaatselijke vetophopingen op en rondom het ooglid. Vaak begint xanthelasma als een klein bultje binnenin de ooghoek. De verheving kan zich binnen enkele maanden uitbreiden naar zowel de boven- als onderoogleden. Xanthelasma is onschuldig, maar worden door veel mensen als onplezierig en ontsierend ervaren. Xanthelasma komt vaak voor bij oudere mensen of mensen van middelbare leeftijd.

Symptomen van xanthelasma

De huidaandoening xanthelasma kenmerkt zich als een geelwitte, lichte verdikking die zich op en rondom de oogleden bevindt. In het eerste stadium begint de huidaandoening als een klein individueel plekje, welke op den duur kan samensmelten tot een plek van enkele centimeters. De plekjes kunnen hierbij zacht, vast of kalkachtig aanvoelen. In de meeste gevallen komt xanthelasma symmetrisch op beiden ogen voor, gelokaliseerd in de neushoek. Bij mensen die een bril dragen breidt xanthelasma zich soms uit tot de plaatsen waar druk op de neus wordt uitgeoefend.

Oorzaken van xanthelasma

Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de plaatselijke vetophoping. Door een (plaatselijke) vetstofwisselingsstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen. Soms is er bij xanthelasma een erfelijke component aanwezig door onderlinge vetstofwisselingen. Diabetes of een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan ook een aanleiding zijn om de huidaandoening te doen ontwikkelen. Xanthelasma wordt ook gezien als een vorm van huidveroudering.

Behandeling van xanthelasma

Wilt u xanthelasma verminderen? Onze huidtherapeuten kunnen deze huidaandoening uitstekend behandelen met lasertherapie. Bekijk hier meer informatie over onze xanthelasma laserbehandeling.

Het team van Medi Skin Care
Mariëtte
Oprichter & onderzoek
May
Receptie/communicatie en huidtherapeut
Liza Sophie
Algemeen manager
Marise
Huidtherapeut
Renske
Huidtherapeut
Krista
Huidtherapeut & onderzoek
Tirza
Algemeen Manager, masseur, cryo specialist
Nina
Huidtherapeut en management
Ezgi
Huidtherapeut
Anne
Huidtherapeut
Naomi
Huidtherapeut
Marco
Dermatoloog
Erwine
Receptie/communicatie en financieel medewerker
Julia
Huidtherapeut